The redesign preserves many of the forms, design principles and materials characteristic to modernist architecture while improving the safety and accessibility of the square. A smooth levelling of the terrain and the introduction of smaller platforms with greenery will allow pedestrians to cross the square easily in any direction and offer more variety for recreation. A rainwater infiltration area is proposed at the lowest point of the terrain in order to create a green barrier on the side of the busy Brivibas Street and help relieve the street rainwater drainage system. The redesign also addresses the visual communication of Dailes Theatre, replacing the obtrusive posters with comprehensible signage system that informs passers-by about the significance of the building and the repertoire of the theatre.

The project was awarded 1st place in an open competition.


Year: 2019
Team: MADE arhitekti, with Linda Krumina, Mikelis Putrams, Martins Vasks, Krists Lukins, Edgars Zvirgzdins
Client: Riga City Council Property Department, State Real Estate